Vulva kadın genital sisteminin dışarıdan gözüken vajina ve idrar kanalını kaplayan cilt bölgesidir.
Bu bölgede en sık squamöz hücreli kanserler gözükmektedir. Bazal hücreli kanser ve bu bölgede ki nevüslerden (benler) kaynaklı malign melanomlarda görece daha az sıklıkla karşılaşılan tiplerdir.
Ortalama 65 yaş civarı daha sık ortaya çıksa da risk faktörlerine bağlı olarak menopoz öncesi daha erken yaşlarda da karşılaşılmaktadır.
En önemli risk faktörleri HPV virüsü, sigara ve daha öncesinde altta yatan liken sklerosiz gibi cilt lezyonlarının olmasıdır.
-Vulva kanseri belirtileri:
En sık belirti tekrarlayan ve tedaviye rağmen geçmeyen kaşıntı ve yara oluşumlarıdır.
Yumru ve siğil benzeri fakat büyüyen lezyonlarda mutlaka değerlendirilmesi gereken yakınmalardır.
Ayrıca bu bölgede ki benlerin renk, şekil değiştirmesi açısından takip edilmesi gerekir.
-Vulva kanseri tanısı nasıl konulur?
Kanserden şüphelendiğinde aşikar açık yara, ülsere lezyon yoksa Vulvar Kolposkopi (Vulvoskopi) ile ile bu bölge detaylı incelenir. Vulvoskopi bakılan alanı 8 ile 40 kat büyüterek daha detaylı inceleme olanağı veren bir görüntüleme cihazıdır. Şüpheli alanlardan çok küçük boyutlarda lokal anestezi altında biyopsi alınarak patolojik değerlendirmeye gönderilir.
-Vulva kanseri tedavisi
Değerlendirme sonrasında inceleme sonucu raporlanır.
Vulvar intraepitelyal Neoplazi ( VIN2, VIN3) olarak raporlanmışsa, bunlar kanser olmayan fakat kanser öncülü olan ve tedavisiz bırakılırsa kansere ilerleme riski taşıyan lezyonlardır. Bu kanser öncülü olan lezyonların tedavisi yaş, yaygınlık durumu ve diğer risk faktörlerine göre ya ilaç ile tedavi ya da cerrahi olarak bu bölgenin çıkartılmasıdır.
Kanser olarak raporlandığında ise ek görüntüleme yöntemlerine başvurulunabilinir.
Vulva kanseri ameliyatı (Radikal vulvektomi) lezyonun bulunduğu tarafa göre değişkenlik gösterebilir. Eğer orta hata yakın bir kanser söz konusu ise bu bölgenin altındaki yağ tabakası ile beraber tamamen çıkartılması ve ayrıca yayılım açısından kasık bölgesinde ki lenf bezlerinin çıkartılması (unilateral ya da bilateral inguinal lenf nodu eksizyonu) şeklinde yapılmaktadır. Eğer kanser vulvanın tek bir tarafında sınırlı ise ve orta hata yakın değilse bu işlem tek taraflı, kanserin olduğu tarafta uygulanmaktadır.
Ameliyat sonrası çıkartılan dokuların patolojik incelemesi sonrasında lenf bezlerinde kanser hücrelerinin yayılım durumuna göre değerlendirilip gereğinde ışın tedavisi de (Radyoterapi) uygulanabilmektedir.
Comments